Kassasysteem software – jouw boekhouder, calculator en detective tegelijk

Een goed kassasysteem heeft hardware nodig. Je ziet die opgesteld bij elk verkooppunt, of je nu in de supermarkt met je boodschappen staat te wachten of iets af wilt rekenen in een kledingzaak. De hardware is echter slechts de behuizing van de motor van elk kassasysteem. Die motor draait voornamelijk door de software waarmee de hardware wordt aangedreven. Een kassasysteem heet ook wel een POS systeem, waarbij POS staat voor Point of Sale. Dit artikel schets het belang van digitalisering in een kassasysteem en de functies die daaruit voortkomen. Je gaat lezen dat het de moeite loont om bij aanschaf van het kassasysteem software vooral even nader onder de loep te nemen. Zodat je uiteindelijk een systeem aanschaft dat mooi is toegespitst op jouw business.

Met een kassasysteem digitaliseer je goed

Voor er een hele serie functionaliteiten van het kassasysteem softwarematig worden aangestipt, volgen eerst een paar voordelen als je je bedrijf zo veel mogelijk digitaliseert. Als eerste komt het online zijn ter sprake. Zo ben je altijd ‘op de markt’ aanwezig. Door digitalisering verlaag je ook je kosten; denk aan personeelskosten. De digitalisering zorgt ervoor dat je een uniforme werkwijze ontwikkelt. Al je bedrijfsinformatie staat in een goede structuur en is overal op te roepen. 

Kassasysteem software: zorgeloze verbinding tussen je producten en betaalverkeer

Je digitaliseert verder door je software te koppelen, natuurlijk na eerst de best mogelijke software te hebben aangeschaft. Door digitalisering optimaliseer je je bedrijfsprocessen. Concreet betekent dat minder handmatige acties zodat je meer tijd overhoudt. De software doet het werk eigenlijk voor je. Met digitalisering speel je ook op veilig, je bent goed bezig met risicobeheer. Gegevens verlies je niet meer en zijn veilig opgeslagen in de cloud. En tot slot kun je vanuit de digitale gegevens veel waardevolle data-analyses halen. Daarmee versterk je dan weer je eigen business.

Kassa functionaliteiten

De kassasysteem software stelt je in staat heel veel functies te benutten. Zo kun je afhaal- en bezorgorders in je kassasysteem verwerken. Je artikelen kun je met een barcode scanner inscannen. Al je verkochte artikelen worden opgenomen in een registratiesysteem dat je zelf kunt beheren. Vanuit de software kun je ook je bon-printer aansturen. Je bedrijfslogo kan op de print worden toegevoegd. Als een fysieke bon niet nodig is, omdat de klant liever een digitale bon wil, kun je zo’n bon vanaf je terminal verzenden naar het e-mailadres van de klant. Je kunt met je kassasysteem software gaan koppelen aan bezorgdiensten zoals Uber Eats, als je bijvoorbeeld een eethuis runt.

Kassasysteem software: eindeloze mogelijkheden

Heb je meerdere kassa’s in je winkel, dan kun je via de software werken met één centraal beheerssysteem. Voor horecagelegenheden is het ook interessant dat de software je in staat stelt rekeningen te splitsen en een tafelplattegrond te simuleren. Heb je een winkel waar je verhuurt of verkoopt, dan kun je de verhuur met de software koppelen aan betaling van een borg. De software kan zelfs als een soort detective je waarschuwen als er klanten zijn die te lang moeten wachten of als er een bestelling per abuis is vergeten. Ook eenvoudige functionaliteiten zoals weergave welk wisselgeld de klant terugkrijgt, worden door de kassasysteem software op het scherm gezet.